27 mai 2016

Despre lemn


  Salut lume si bine ati venit pe acest nou blog. Dupa cum am spus si puteti citi in articolul precedent, acesta va fi un loc in care discutam despre orice. Pentru mine conteaza mult orice gand venit din partea cititorilor, ma incurajeaza sa merg mai departe. In ceea ce priveste postarile, sper sa fie mai dese, iar subiectele destul de interesante. Vor fi cu siguranta si postari in care poate voi fi si incomod, momente penibile, dar si amuzante, exclusivitati, poate chiar si mici sfaturi, lucruri pe care eu le traiesc, o sa impartasesc aici cu voi. Voi incerca prin acest blog sa va povestesc si cu ce ma mai ocup in afara de blogging. O sa fiu poate primul blogger care face un lucru ce multi se cam feresc sa il practice. Dovada stand lipsa fortei de munca pe acest segment, ce dupa parerea mea aceasta munca iti poate rotunji simtitor veniturle si nu va muri niciodata. Cat timp este materie prima poti trai limnistit din asta. Se lucreaza predominant cu lemnul, sursa din ce in ce mai rara la noi, datorita unui sistem inca bonlav. Modelarea lemnului, a fost si va ramane o arta, insa pe masura ce trece timpul se cam pierde. Nu ca as fi impotriva evolutiei, cred in ea, insa de ce sa nu o facem pastrandu-ne traditiile si mestesugurile. Daca in alte tari se incearca o revenire la acest material extrem de valoros, noi insa ne indepartam de el. Unde sunt acele scoli de meserii si meseriasi, acei tamplari care cu sculele de pe atunci scoteau ceva remarcabil de frumos. Atunci cand atingeai un obiect din lemn, simtiai parca pulsul, mesterelui.
 Asadar ceea mai ce fac pe langa bloggeing este in sectorul funerar. In principiu cred ca sunt primul blogger care face asa ceva. De ce am ales tocmai acest domeniu va intrebati poate?
 Ei bine pentru ca inca de mic imi placea sa ma joc cu lemnul si pe langa asta poate fi, sa-i zicem asa si o vocatie de familie dar si faptul ca stau aproape de materia prima, lemnul.
  In continuare o scurta descriere a lemnului potrivit wikipedia. Sper sa nu fie prea plictisitoare lectura, cu siguranta veti mai afla lucruri interesante despre lemn sau daca deja le stiti nu cred ca strica o scurta amintire.
   Lemnul se formează din cambiu, situat între lemn și scoarța copacului (creștere secundară).
Este un material natural care provine din plantele lemnoase, arbori, arbuști etc., fiind compus în majoritate din celuloză și lignină și în mică parte din gume, rășini, materii tanante și materii colorante. Lemnul, o materie de origine organică, este produs de plantele lemnoase care fac parte din grupa vegetalelor superioare cormofite - plante vasculare care sunt formate din țesutul lemnos xilen și țesutul liberian - floem.
   Structura lemnului la microscop este diferita in functie de planul de sectionare. Lemnul este alcatuit din mai multe tipuri de tesuturi vegetale: tesutul vascular, fibre, perechimul de rezerva.
 Luandu-le pe rand pot spune ca: Tesutul vascular este compus din vase, celule tubulare prin care trece seva bruta de la radacini catre frunze. La conifere aceste vase se numesc traheide. Aceste vase sunt asociate cu celule parenchimatice (parenchim) ce contribuie la transportul de nutrienti in arbore. Fibrele sunt fascicule de celule rezistente, dispuse intr-un sens axial, ce asigura rigiditatea si rezistenta mecanica a lemnului. Sunt construite dintr-un amestec de celuloza, hemiceluloza si lignina. Perechimul de rezistenta, sunt celule de rezistenta cu pereti ingrosati si lignificati. Ele insotesc tesutul vascular, participand la functia de sustinere. Orientarea lor este transversala si radialapornind de la axa longitudinala a arborelui.
Lemnul are o structura anamorfica specifica fiecarei specii de arbore si tine de anatomia lui.
 Intre 1 si 1,5% din substantele chimice ale lemnului sunt organice si anorganice. Umiditatea sa fiind variabila. Asadar lemnul are in compozitie celuloza (40-50%), lignina (20-30%), hemiceluloza (15-25%) si alte substante organice cum ar fi: polizaharide, hexozani, rasini, coloranti, ceara, alcaloizi, iar apa este de trei tipuri:
  1. apa libera prezenta in lemnul verde
  2. apa legata este cea care intra in compozitia fibrelor, ea fiind cea care cauzeaza contractia in timpul uscarii 
  3. apa de compozitie este cea care intra in compozitia moleculelor. Eliminarea acesteia duce la distrugerea lemnului (de exemplu in incendii)
Utilizarea sa este destul de multipla si in mai multe forme, cea mai importanta utilizare este cea de combustibil oferind circa 3,5 kWh/kg (1 metru cub de lemn este echivalentul caloric a 0,147 tone petrol = 1480 kWh). Arderea are loc în trei etape: în prima, lemnul este uscat la temperaturi de până la 150 °C, evaporând apa conținută. Apoi, între 150 °C și 600 °C are loc piroliza. Componentele gazoase din lemn sunt apoi eliberate și este format cărbune. În sfârșit, de la 400 la 1300 °C, are loc oxidarea (arderea).
Lemnul mai este utilizat ca material de construcție: case de lemn, poduri, traverse de cale ferată, mobilă, parchet, diferite elemente de design interior, în industrie; din acesta se folosește în special celuloza și lignina: din lemn se face hârtie (celuloză), plăci aglomerate din lemn (PAL), plăci din fibre de lemn (PFL) și alte sortimente de panouri prefabricate, lacuri și vopsele, lipici (lignină), diferite materiale sintetice, rășini etc.
Lemnul mai este si o arta pe care nu oricine cred ca o poate stapanii, dar se poate invata si perfectiona in timp.
 Alte moduri unde se utilizeaza lemnul ar mai fi:
PAL (plăci aglomerate din lemn) repezintă panouri obținute din coajă și resturi de lemn, provenite de la procesatorii de lemn, care sunt utilizate în industria mobilei, dar în procent extrem de mic se pot găsi și în formă brută în magazinele de bricolaj
MDF (medium-density fibreboard) este tot un material folosit în industria mobilei, însă de o calitate mai ridicată față de PAL. MDF-ul se obține din bușteni, dar și din resturi decojite.
OSB (Oriented strand board) - plăci din fibre orientate reprezintă plăcile folosite în special în industria construcțiilor pentru pereți, podele, acoperișuri, dar pot fi folosite și pentru cutii de transport sau paleți
  Si cam aceasta a fost scurta descriere a lemnului . De ce am spuso? Pentru ca am vrut ca in a doua postare pe acest blog sa ramana ca un fel de lectie despre ce inseamna lemnul.
 Daca ati ajuns pana aici inseamna ca a fost interesant, asa ca distribuiti-l mai departe sa mai vada si altii, ma ajuta mult incurajandu-ma sa merg mai departe cu ale articole din ce in ce mai interesante. Pentru aceasta va multumesc ca ati poftit in casa mea virtuala, cu siguranta au fost informatii pe care nu le stiiai sau daca da nu a stricat o reamintire, asa ca va mai astept la alte ganduri ce vor mai fi pe aici. Ar fi placut daca ati lasa un comentariu cum vi s-a parut lectura articolului si ce sugestii de subiecte ati mai avea, iar eu cu siguranta o sa tin cont pe viitor de ele.
 Urmatorul articol va fi o continuare a acestuia cu cateva creatii personale din lemn.

Sursa: wikipedia.org

Related Posts

Despre lemn
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.